Hakasalmen lamput palavat yhä

vaaka1.jpg

HAKASALMEN LAMPUT PALAVAT YHÄ - pienoisnäytelmä

Musiikkiteatteriesitys vie kevättalven 1944 herkkiin tunnel­miin laulumusiikin ja draaman keinoin kaupunginmuseona toimivassa Hakasalmen hu­vilassa. Teos kantaesitettiin 10.3.2020.

"Kaunis, herkkä, puhutteleva ja tunnelmaltaan tiivis. Täydensi hienosti Mieliala -näyttelyitä ja valaisi mielenkiintoisella tavalla ja musiikilla kevättalven 1944 olosuhteita. Ja taiteilijat - hienoja, herkkiä ja mukavia ammattilaisia." - Katsojakommentti / 4.8.2020 Hakasalmen huvila

Aution museon yläkerrassa istuu Taideteollisuuskeskuskoulun opiskelija, nuori sotilas, joka on tullut lomalle piirtääkseen harjoitustyönsä loppuun tietämättä, pääseekö hän rintamalle palattuaan enää koskaan kotiin. Nuori naisopiskelija on ollut koko päivän huvilan kellarissa tarkastamassa sinne evakuoituja aarteita. Nyt hänen on häädettävä sotilas työnsä äärestä. Museonhoitaja paljastaa, minkä oudon museovieraan hän näki ikkunasta pari vuotta aiemmin. Hän myös pohtii, miten käy Helsingille ja sen henkisille kansallisaarteille.

Aikakauden iskelmät ja Anna-Mari Kähärän sota-ajan runoihin säveltämä musiikki lohduttaa ja rohkaisee museon väkeä. 

Anna Kortelaisen käsikirjoittaman näytelmän esittävät Reetta RistimäkiLinda Hämäläinen ja Joel Mäkinen.

Pukusuunnittelija Marja Uusitalo.

Kuvat: Tanja Ahola

Lisäksi esityksestä on tehty sovitus Kansalliskirjaston tiloihin "Lukulamput palavat yhä - sota-ajan tunnelmailta" jonka ensi-ilta oli 20.2.2020 Kansalliskirjaston Kupolisalissa. Lukulamput palavat yhä on myös esitetty Musiikkiteatteri Kapsäkin tiloissa 10.10.2020.

kirjasto2.jpg

Risto Kolasen arvostelu Kallio-lehdessä 30.9.2020: 

Hakasalmen lamput hehkuvat kauniisti

Musiikkiteatteriesitys ”Hakasalmen lamput palavat yhä” vie kevättalven 1944 herkkiin tunnelmiin kaupunginmuseona toimivassa Hakasalmen huvilassa. Sotatalven kohtalot tapahtuvat juuri esityspaikassa, joten sitä ei voi pahemmin viedä muualle. Mikä harmi, koska lamput palavat hyvin uskottavasti. Tämäkin jäi koronan jalkoihin. Vain yksi esitys oli maaliskuulla, nyt toinen elokuulla, siinäkö kaikki, jään ihmettelemään. Muutosta kuunnelmaksi tosin mietitään.

Aution museon yläkerrassa istuu Taideteollisuuskeskuskoulun opiskelija, nuori sotilas, joka on tullut lomalle piirtääkseen harjoitustyönsä loppuun tietämättä, pääseekö hän rintamalla palattuaan enää koskaan kotiin. Nuori naisopiskelija on ollut koko päivän huvilan kellarissa tarkastamassa sinne evakuoituja esineitä. Nyt hänen on häädettävä sotilas työnsä äärestä.

 

Aikakauden sävelmät ja Anna-Mari Kähärän sota-ajan runoihin säveltämät laulut lohduttavat ja rohkaisevat museon väkeä. Anna Kortelaisen käsikirjoittaman näytelmän esittävät historiaa paljon käsitellyt Reetta Ristimäki sekä nuoret TEAK:n kasvatit Linda Hämäläinen ja Joel Mäkinen. He ovat hyvin vaikuttavia erilaisina tulkitsijoina. Rytminvaihdokset puheesta lauluihin toimivat mainiosti. Mäkinen on paljon myös pianossa. Kuulemme säveliä mm. Yrjö Jylhän, Unto Kupiaisen, Aila Meriluodon runoihin. Sirkka Seljan ”Olen kanssasi rintamalla” vaikuttaa: - Jos sinun on väsy, olkoon minun ajatukseni pehmeä vuode / jolle voit painaa uupuneen pääsi. / Jos sinä haavoitut, haavoitun minäkin… / jos sinä kaadut, - kulkekoon sama luotu minunkin lävitseni…