Kotirintaman naiset - Sota-ajan radiohitit

 

Esitykset 19.11. ja 26.11. klo 19

Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa

Liput 23 e, Museokortilla 20 e (sisältävät museon pääsymaksun).

Reetta Ristimäki on käsikirjoittanut dramatisoidun lauluillan vuoden 1944 radiohiteistä. Kotirintaman naisina esiintyvät laulajat Ira Kaspi ja Reetta Ristimäki sekä pinaisti Eliina Mäkiranta/ Tuija Rantalainen. 

 

Kaikkia eurooppalaisia koskettaneella sodalla oli monet kasvot. Paitsi sotilaiden, se oli myös kotirintamalla eläneiden naisten, äitien, vaimojen ja tyttöystävien sota. Kotirintaman radiohitit palaa sota-ajan tunnelmiin kotirintamalla mm. musiikin, lehtileikkeiden ja kirjeiden välityksellä. 

 

Vuoden 1944 listahittejä ovat mm., Kodin kynttilät, Hymyillen, Väliaikainen, Pieni sydän ja Siks’ oon mä suruinen sekä Salaisuuden kertoa mä voisin. Kansainvälisiä hittejä olivat mm. As Time Goes By, We’ll meet again, Bei mir bist du schön ja La Vie en Rose. Vihollisrintamien molemmin puolin yhteisiä hittejäkin syntyi esimerkkinä Lili Marleen. Aikakauden suosituimpia artisteja olivat mm. Valtosen sisarusten lauluyhtye Harmony Sisters Suomessa, Vera Lynn Britanniassa, Edith Piaf Ranskassa, Marlene Dietrich USA:ssa ja Zarah Leander Saksassa. Esityksessä kuullaan lauluja suomeksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, venäjäksi ja myös jiddishin kielellä.

Esityksestä voi tilata kotimaiseen musiikkiin keskittyvän tai kansainvälisen version. Oma pedagoginen versio on laadittu myös koulukäyttöön 12-20 vuotiaille. Esityksen kesto venyy tilaajan toiveiden mukaan puolesta tunnista väliajalliseen kahden tunnin esitykseen.

Tekniikka: Akustinen viritetty piano tai flyygeli, 3 x teatterimikrofoni teatteritiloissa, konserttitaloissa lisäksi 2 x laulumikrofoni, pianomikitys, 2 x nuottiteline

Rekvisiitta: sohvapöytä, 2 vanhaa tuolia