Esitykset 2021:

ti 3.8. klo 18 ​@Rikalanmäen kesäteatteri

Kotirintaman naiset - Sota-ajan radiohitit

Toinen maailmansota alkoi tasan 80 vuotta sitten. Sota-ajan eläneen sukupolven kunniaksi Reetta Ristimäki on käsikirjoittanut dramatisoidun lauluillan vuoden 1944 radiohiteistä. Kotirintaman naisina esiintyvät laulajat Ira Kaspi ja Reetta Ristimäki sekä pianisti Eliina Mäkiranta/ Tuija Rantalainen. 

Kaikkia eurooppalaisia koskettaneella sodalla oli monet kasvot. Paitsi sotilaiden, se oli myös kotirintamalla eläneiden naisten, äitien, vaimojen ja tyttöystävien sota. Kotirintaman radiohitit palaa sota-ajan tunnelmiin kotirintamalla mm. musiikin, lehtileikkeiden ja kirjeiden välityksellä. 

Vuoden 1944 listahittejä olivat mm. Kodin kynttilät, Hymyillen, Väliaikainen, Pieni sydän ja Siks’ oon mä suruinen sekä Salaisuuden kertoa mä voisin. Kansainvälisiä hittejä olivat mm. As Time Goes By, We’ll meet again, Bei Mir Bist du Schön ja Itke en lemmen tähden. Vihollisrintamien molemmin puolin yhteisiä hittejäkin syntyi, esimerkkinä Lili Marleen. Aikakauden suosituimpia artisteja olivat mm. Valtosen sisarusten lauluyhtye Harmony Sisters Suomessa, Vera Lynn Britanniassa, Edith Piaf Ranskassa, Marlene Dietrich USA:ssa ja Zarah Leander Saksassa.

Kotirintaman naiset on kertomuskonsertti, joka on suunniteltu kiertämään kulttuurilaitoksia, teattereita ja festivaaleja. Toteutukseen tarvitaan viritetty piano, kolme mikrofonia ja kolme nuottitelinettä sekä pieni pöytä ja kaksi tuolia. Olemme tehneet esityksen materiaalista useita eri käyttöön sopivia versioita. Esityksen kesto voi olla tunti tai väliajan kanssa tunti ja 45 minuuttia. Se voi keskittyä kotimaamme tapahtumiin ja musiikkiin tai laajentua yleiseurooppalaiseksi versioksi, tilaajan toiveiden mukaan. Esitys on eläkeläisten rakastama, mutta se on erityisen sopiva myös nuorille, joille eläytyminen isovanhempien nuoruuteen on sykähdyttävää.

Tekniikka: Akustinen viritetty piano tai flyygeli, 3 x teatterimikrofoni teatteritiloissa, konserttitaloissa lisäksi 2 x laulumikrofoni, pianomikitys, 2 x nuottiteline

Rekvisiitta: sohvapöytä, 2 vanhaa tuolia