Päätön kauhukabaree

ESITYKSET 2021

@Musiikkiteatteri Kapsäkki

pe 29.10. klo 19

HURJAT JA HAUSKAT HELSINGIN HENGET NÄYTTÄMÖLLÄ

”Jos halusi kokea Pyhäinpäivä- ja Halloween-viikonloppuna käsin kosketeltavaa kauhua, Helsingin kummitushistoriaa, ehdottomasti paras paikka sille oli Päätön kauhukabaree.” - Kallio-lehti 2018

Päätön kauhukabaree on musiikkia, draamaa ja makaaberia estetiikkaa yhdistävä
kabaree. Suomenlinnan Pirunkirkko tarjoaa upeat puitteet vaikuttavalle visualisoinnille
ja äänimaailmalle. Esitys on hyytävän jännittävä, mutta myös kuoliaaksi naurattava. Ohessa tehdään tutuksi Suomenlinnan paikallishistoriaa ja kotimaisia kummitustarinoita. Päätön kauhukabaree vilisee suomalaisesta kauhuperinteestä tuttuja hahmoja. Lavalla nähdään mm. päätön eversti, hukkuneita merimiehiä, paholainen, hullu noita, homehtunut pappi ja tietenkin piperinpuiston lemmenlammen morsian. 

Käsikirjoituksen ja musiikkidramaturgian on laatinut Reetta Ristimäki, esityksen ohjaa
musiikkiteatteriosaajana tunnettu Minna Vainikainen. Visualisoinnista vastaa kokenut duo pukusuunnittelija Marja Uusitalo ja valo- ja videosuunnittelija Pietu Pietiäinen. Muusikoina esityksessä ovat huiluakrobaatti Jacintha Damström sekä äänisuunnittelusta vastaava harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi. Näyttelevät laulajat ovat Petri BäckströmJouni Kokora / Visa Kohva ja Reetta Ristimäki. Esitykseen ovat säveltäneet uutta näyttämömusiikkia Anna-Mari Kähärä ja Jukka Nylund.

 

Kauhukabareen ensi-ilta oli 1.11.2018 klo 19. Ensimmäiset esitykset oli ajoitettu pyhäinmiestenpäivän viikonloppuun, jolloin Suomessa on juhlittu perinteisesti vainajien muistojuhlaa ja satokauden päättymistä eli kekriä. Samasta eurooppalaisesta maatalouskulttuurista on lähtöisin suosittu irlantilaista alkuperää oleva amerikkalainen Halloween-juhla. Kekri on tarkoittanut satokauden loppumisen lisäksi myös aavetta ja mörköä. Suomalaiseen kekriperinteeseen kuuluvat karnevaalit pukkeineen, luurankoineen ja noitineen.

 

Suomenlinnassa vietetään kekrijuhlia pyhäinpäivän viikonloppuna neljättä kertaa.
Tapahtumassa voi heittäytyä historian kauheuksiin, tutkia Suomenlinnan pimeää puolta, ja tutustua linnoituksen suljettuihin osiin. Luvassa on mm. kulttuuria,  taidetta, musiikkia, performansseja, pimeyttä, henkiä, ruokaa ja juomaa unohtamatta.

 

Esityksen tuottaa yhteiskunnalliseen ja historiaa luotaaviin immersiivisiin monitaide-
esityksiin keskittynyt Greta Productions. Yhteistyökumppaneinamme ovat Suomenlinnan hoitokunta ja äskettäin Helsingin henget julkaissut tietokirjailija Vanessa Kairulahti sekä
Suomalaisen kirjallisuuden seura unohtamatta Helsingin kaupunginmuseoa, jonka
kummitusvastaava on antanut tarinoita käyttöömme.

Arviot esityksestä:

Irina Hasala / HS, 2019: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006292761.html

”Erinomaisen intiimiksi pakattu esitys oli yhdistelmä kansanperinnettä, Viaporin paikallishistoriaa, juhlahumua, pelottavaa leikittelyä ja tarkkaa todentuntua.”

- Matti Saurama / Demokraatti-lehti, 2018: https://demokraatti.fi/musiikkiteatteriarvio-aidosti-hurjistuttava-ja-lempeasti-humoristinen-kauhukabaree/

Laura Kytölä / NYT-liite, 2018: https://www.hs.fi/nyt/art-2000005884676.html

Kallio-lehti, 2018: https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/kallio-lehti/12.12.2018/199141.html