Päätön kauhukabaree

vesi1pieni (1).jpeg
Kauhukabaree Kuva 3.jpg

ESITYKSET 2021

@Musiikkiteatteri Kapsäkki

pe 29.10. klo 19

HURJAT JA HAUSKAT HELSINGIN HENGET NÄYTTÄMÖLLÄ

Jos halusi kokea Pyhäinpäivä- ja Halloween-viikonloppuna käsin kosketeltavaa kauhua, Helsingin kummitushistoriaa, ehdottomasti paras paikka sille oli Päätön kauhukabaree. - Kallio-lehti 2018

Päätön kauhukabaree on musiikkia, draamaa, kansanperinnettä, akrobatiaa ja makaaberia estetiikkaa yhdistävä immersiivinen musiikkiteatteriesitys. Musiikkiteatteri Kapsäkki tarjoaa upeat puitteet vaikuttavalle visualisoinnille ja äänimaailmalle. Esitys on hyytävän jännittävä, mutta myös kuoliaaksi naurattava. Ohessa tehdään tutuksi Helsingin paikallishistoriaa ja kotimaisia kummitustarinoita. Päätön kauhukabaree vilisee suomalaisesta kauhuperinteestä tuttuja hahmoja. Lavalla nähdään mm. päätön eversti, hukkuneita merimiehiä, paholainen, hullu noita, homehtunut pappi ja tietenkin piperinpuiston lemmenlammen morsian. 

Käsikirjoituksen ja musiikkidramaturgian on laatinut Reetta Ristimäki, esityksen ohjaa
musiikkiteatteriosaajana tunnettu Minna Vainikainen. Vaikuttavasta visualisoinnista vastaa pukusuunnittelija Marja Uusitalo, videosuunnittelija Pietu Pietiäinen sekä valosuunnittelija Pasi Pehkonen. Äänisuunnittelusta ja musiikin sovituksista vastaa Harri Kuusijärvi. Muusikoina esityksessä ovat huiluakrobaatti Jacintha Damström sekä harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi / Niko Kumpuvaara. Näyttelevät laulajat ovat Petri BäckströmJouni Kokora / Visa Kohva ja Reetta Ristimäki. Esityksen musiikki koostuu oopperamusiikista, kuten Wagnerin, Purcellin ja Mozartin oopperalainauksista, sekä Anna-Mari Kähärän, Jukka Nylundin ja Harri Kuusijärven esitykseen säveltämästä uudesta näyttämömusiikista.

 

Kauhukabareen ensi-ilta oli 1.11.2018 Suomenlinnan Pirunkirkossa. Ensimmäiset esitykset oli ajoitettu pyhäinmiestenpäivän viikonloppuun, jolloin Suomessa on juhlittu perinteisesti vainajien muistojuhlaa ja satokauden päättymistä eli kekriä. Samasta eurooppalaisesta maatalouskulttuurista on lähtöisin suosittu irlantilaista alkuperää oleva amerikkalainen Halloween-juhla. Kekri on tarkoittanut satokauden loppumisen lisäksi myös aavetta ja mörköä. Suomalaiseen kekriperinteeseen kuuluvat karnevaalit pukkeineen, luurankoineen ja noitineen.

 

Esityksen tuottaa yhteiskunnalliseen ja historiaa luotaaviin immersiivisiin monitaide-
esityksiin keskittynyt Greta Productions / Greta Tuotanto. Yhteistyökumppaneinamme ovat Musiikkiteatteri Kapsäkki, Suomenlinnan hoitokunta, Helsingin henget julkaissut tietokirjailija Vanessa Kairulahti sekä Suomalaisen kirjallisuuden seura unohtamatta Helsingin kaupunginmuseota, jonka kummitusvastaava on antanut tarinoita käyttöömme.

Arviot esityksestä:

Irina Hasala / HS, 2019: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006292761.html

”Erinomaisen intiimiksi pakattu esitys oli yhdistelmä kansanperinnettä, Viaporin paikallishistoriaa, juhlahumua, pelottavaa leikittelyä ja tarkkaa todentuntua.”

- Matti Saurama / Demokraatti-lehti, 2018: https://demokraatti.fi/musiikkiteatteriarvio-aidosti-hurjistuttava-ja-lempeasti-humoristinen-kauhukabaree/

Laura Kytölä / NYT-liite, 2018: https://www.hs.fi/nyt/art-2000005884676.html

Kallio-lehti, 2018: https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/kallio-lehti/12.12.2018/199141.html