Päätön kauhukabaree koululaisille

Esitys

Päätön kauhukabaree on näyttämömusiikkia, oopperaa, kansanperinnettä, akrobatiaa ja makaaberia estetiikkaa yhdistävä immersiivinen musiikkidraama. Helsingin henget muuttuvat eläviksi taidokkaassa monitaiteellisessa musiikkiteatteriesityksessä. Musiikkiteatteri Kapsäkki tarjoaa upeat puitteet vaikuttavalle visualisoinnille ja äänimaailmalle. Esitys on hyytävän jännittävä, mutta myös kuoliaaksi naurattava. Ohessa tehdään tutuksi Helsingin paikallishistoriaa ja kotimaisia kummitustarinoita. Päätön kauhukabaree vilisee kauhuperinteestä tuttuja hahmoja. Lavalla nähdään mm. päätön eversti, hukkuneita merimiehiä, paholainen, hullu noita, homehtunut pappi ja hukkunut morsian. Helsingin perinteisten kummitusten joukkoon on lisätty kansanperinnearkistosta loitsuja ja manauksia sekä mm. klassinen lentävän hollantilaisen legenda ja Zachris Topeliuksen kauhutarina tyttärensä seinään muuranneesta äidistä.

Käsikirjoituksen ja musiikkidramaturgian on laatinut Reetta Ristimäki, esityksen on ohjannut musiikkiteatteriosaajana tunnettu Minna Vainikainen. Vaikuttavasta visualisoinnista vastaavat pukusuunnittelija Marja Uusitalo, videosuunnittelija Pietu Pietiäinen sekä valosuunnittelija Pasi Pehkonen. Muusikoina esityksessä ovat huiluakrobaatti Jacintha Damström sekä äänisuunnittelusta ja sovituksista vastaava harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi. Näyttelevät laulajat ovat Petri Bäckström, Jouni Kokora/Visa Kohva ja Reetta Ristimäki. Esityksen musiikki koostuu oopperamusiikista, kuten Wagnerin, Purcellin ja Mozartin oopperalainauksista, sekä esitykseen ovat säveltäneet uutta näyttämömusiikkia Anna-Mari Kähärä, Jukka Nylund ja Harri Kuusijärvi. Lisäksi esityksessä kuullaan kansanperinteestä tuttuja ralleja. Teatteripedagogina esityksessä toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja Sanna Breilin. Esityksen tuottaa yhteiskunnalliseen ja historiaa luotaaviin immersiivisiin monitaide-esityksiin keskittynyt Greta Productions yhteistyössä Musiikkiteatteri Kapsäkin kanssa.

Kauhukabareen ensi-ilta oli vuonna 2018 Suomenlinnassa Viaporin kekri -festivaalilla. Olemme suunnittelemassa taidetestaajia varten esitysjaksoa 3.11-8.11.väliselle ajalle, joka on lähellä Pyhäinmiestenpäivää 31.10, jolloin Suomessa on juhlittu perinteisesti vainajien muistojuhlaa ja satokauden päättymistä eli kekriä. Samasta eurooppalaisesta maatalouskulttuurista on lähtöisin suosittu irlantilaista alkuperää oleva amerikkalainen Halloween-juhla. Suomalaiseen kekriperinteeseen kuuluvat karnevaalit pukkeineen, luurankoineen ja noitineen. Esityksen kesto on n. 1h 15min.

Esityksen traileri: https://www.youtube.com/watch?v=JDEsXAd9LUk

Arviot esityksestä:

Irina Hasala / HS, 2019: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006292761.html

Matti Saurama / Demokraatti-lehti, 2018: https://demokraatti.fi/musiikkiteatteriarvio-aidosti-hurjistuttava-ja-lempeasti-humoristinen-kauhukabaree/

 

Laura Kytölä / NYT-liite, 2018: https://www.hs.fi/nyt/art-2000005884676.html