Välilasku

Välilasku – Una espera inesperada on 45 minuutin kamariooppera kahden toisilleen vieraan ihmisen – naisen ja miehen – sattumanvaraisesta törmäyksestä lentokentän kansainvälisellä alueella. Esitys kokeilee erikoisen soitinkokoonpanon ja kahden vahvasti näyttämöllisen laulajan yhdistelmää teoksessa, jossa on värikkäitä maailmanmusiikkiviitteitä ja vahvoja tunnelmia.. Esityksen tapahtumat sijoittuvat Amsterdamin kansainväliselle lentokentälle hetkellä jolloin suuri tuhkapilvi aiheutti lentokenttien sulkemisen moneksi päiväksi useilla Euroopan kentillä.

Viktor (Juha Kotilainen, baritoni) on oslolainen plastiikkakirurgi matkalla konferenssista kotiin. Barbara (Reetta Ristimäki, sopraano) on suomalainen karriääristään tarkka musikaalilaulajatar matkalla hermolomalta takaisin Suomeen, kohti uutta ensi-iltaa, kotona sairastavaa aviomiestä ja murrosikäistä tytärtä. Kaksi hetkellisesti kaikista yhteyksistään irtirepäistyä ihmistä törmää toisiinsa koomisen väärinkäsityksen ja oudon luonnonmullistuksen takia. Oopperan neljä kohtausta muodostuvat tiivistunnelmaiseksi eroottiseksi seikkailuksi kahden voimakastahtoisen ihmisen välillä.

Välilaskun säveltäjä Markus Fagerudd on kokenut teatteri- ja vokaalimusiikin säveltäjä ja Maritza Núñez taas kansainvälisesti tunnettu kuoronjohtajataustainen kirjailija. Juha Kotilainen ja Reetta Ristimäki ovat molemmat etabloituneita laulajia ja musiikkiteatterin tekijöitä, ohjaaja Kimmo Kahra ja puku- ja lavastesuunnittelija Riitta Röpelinen ovat molemmat pitkän linjan teatterintekijöitä. Lauri Lundahl puolestaan on nuoren polven nouseva valosuunnittelija ja Pipoka virtuoottinen huippusoittajista koottu pienyhtye. Yhtyeessä soittavat kitaristi Jarmo Julkunen, harmonikansoittaja Veli Kujala ja tuubansoittaja Petri Keskitalo.

Välilasku on kansainvälinen tuotanto universaalista aiheesta, jonka libretto on espanjankielinen. Markus Fageruddin ja Pipoka yhtyeen yhteistyö on muodostumassa maailmanmusiikkiaineksilla vahvasti maustetuksi nykykamarioopperaksi. Musiikki yhdistelee rohkeasti suomalaisuutta ja latinalaisamerikkalaisia aineksIa.

”Musiikkiteatteri Kapsäkin uutuustuotanto on hyvä esimerkki siitä, että sisällökkään teoksen ei tarvitse kestää koko iltaa, eikä työllistää jättikokoonpanoa, kunhan ideoilla riittää kantoa." 

Rondo/Harri Kuusisaari

”Tulivuoren purkaus antoi aiheen herkulliseen oopperakomediaan. Kimmo Kahran ohjauksessa Ristimäki ja Kotilainen ovat vahvoja persoonallisuuksia inhimillisine heikkouksineen.” 

HS/Hannu-Ilari Lampila

”Ristimäen sopraanosta ei lentokorkeutta puutu, puhenäyttämön sävyt ovat hyvin hallinnassa.”  Demari/Matti Saurama

Una espera inesperada

Viktor (Juha Kotilainen, barítono) es un cirujano plástico noruego que viaja de una conferencia internacional a su hogar en Oslo. Barbara (Reetta Ristimäki, soprano) es una cantante finlandesa muy exigente con su carrera musical. Este dúo de solistas, de fuerte presencia escénica, dan vida a una aventura intensa y erótica. La representación la acompañan los virtuosos músicos que conforman el Trío Pipoka: Jarmo Julkunen (guitarra), Harri Kuusijärvi (acordeón) y Petri Keskitalo (tuba).

Esiintyjät: Reetta Ristimäki (soprano), Juha Kotilainen (baritoni), Jarmo Julkunen (kitarat), Veli Kujala (harmonikka) ja Petri Keskitalo (tuuba)

 

Muu työryhmä: Markus Fagerudd (sävellys), Maritza Núñez (libretto), Kimmo Kahra (ohjaus), Riitta Röpelinen (puku- ja lavastussuunnittelu)

 

Tekniikka: Näyttämö, joka on vähintään 6×5 m.

Lue lisää:

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2716093-tuhkapilvesta-eroottinen-ooppera

http://hannasalminen.blogspot.fi/2012/02/valilaskua-ei-kannata-jattaa-valiin.html